Hoge scores op de Nederlandse Kampioenschappen 50+ scratch

In Franky’s Bowling Nieuwegein werden van 12 tot en met 19 januari 2020 de Nederlandse Kampioenschappen 50+ scratch georganiseerd door ESBC Nederland. Dit jaarlijks terugkerend evenement, dat de afgelopen jaren in Bowlingcentrum Bally’s te Rijswijk werd gehouden is sinds dit jaar in het Nieuwegeinse bowlinghuis. De overgang van een 12-baans bowlinghuis naar een 16-baans betekent dat er minder series voorronde nodig zijn. De zes series zaten bijna vol met de totaal 165 deelnemers die in zes klassen speelden. Zij speelden op het oliepatroon Big Ben.
 
Al in de voorronden waren de scores, met name bij de heren, bijzonder hoog. Zo scoorde Ron van den Bogaard een serie van 1258 over 5 games en Geert Jan van Baest 1253. Dat beloofde wat voor de finales!
Op zondag 19 januari meldden zich om 10:00 uur ‘s ochtends 48 finalisten in Franky’s Bowling Nieuwegein om aan de vijf games finale te beginnen. Er werd met drie spelers per baan gespeeld.
 
In sommige klassen was het tot de laatste game spannend, maar in andere klassen was het al snel een uitgemaakte zaak wie er met de winst vandoor zou gaan. Zo was het in de B-klasse dames al snel duidelijk dat Cathrien Bosch het duidelijke plan had om voor de zesde maal Nederlands Kampioen te worden. Met een serie van 1077 scratch nam zij al snel de leiding in deze klasse en gaf deze niet meer af. Zij had een totaal van 2025. Tweede werd Marion de Leux met een mooie score van 1851 en de derde plaats was voor Petra Westerhof met 1811 over 10 games.
Bij de dames C-klasse bezette Farida Pascoal de eerste plaats na de voorrondes en die behield zij in de finale ook, zij scoorde 1898 in het totaal. Helma Gruijthuijsen deed nog een poging om dichtbij te komen met een finaleserie van 973, maar bleef steken op de tweede plaats met 1869 totaal. De derde plek was voor Nel Tel met 1760 over de 10 games.
 
In de A-klasse dames was het tot de laatste game spannend. In de eerste vier games leek het erop dat Inge Hazeleger haar voorsprong tot het eind vast kon houden, maar in de laatste game kwam Sonja Pannen aan haar voorbij met een mooie game van 259. Sonja scoorde 1995 en Inge 1966 pins. De derde plaats in deze klasse was voor Jessie Verhoeven met 1914 pins over haar 10 games.
 
In de heren B-klasse ging Ron van den Boogaard met een ruime voorsprong naar de finale en hij bouwde deze nog verder uit. Met een totaalscore van 2414 pakte hij de overwinning in deze klasse. Dit was tevens de hoogste score over 10 games van dit toernooi. Op ruime achterstand, maar met een hele mooie score, werd Karel Strijker tweede met een score van 2262. De derde plaats was voor Jan de Jong die een mooie score van 2234 neerzette.
Bij de C-klasse heren ging John Bosch als eerste naar de finale en ondanks dat nummer twee, Jan de Bruijn, dichterbij kwam, behield hij de eerste plaats met een totaal van 2273. Jan de Bruijn had een deel van zijn achterstand goed gemaakt, maar kwam nog net 25 pins tekort. Hij scoorde 2248. In deze klasse werd Martin den Blanken derde, hij steeg vanaf de negende plek met een totaal van 2156.
 
Het klapstuk van de finale werd de strijd tussen Geert Jan van Baest en Nico Thienpondt. Geert Jan ging met een voorsprong van 71 pins de finale in, maar Nico was vast van plan om het gat te dichten. Na drie games finale was hij Geert Jan tot op 15 pins genaderd. In game vier sloeg Geert Jan terug en pakte met een 267 game weer 29 pins terug. Alles kwam dus aan op de laatste game. De heren gingen exact gelijk op in de eerste 7 frames, beide starten met 3 strikes en daarna 4 maal 9-spare. Na Geert Jans 5de 9-spare ging Nico zijn eigen weg en gooide een strike. In frame 9 en 10 gooide Geert Jan twee maal een babysplit die hij ook beide miste. Nico gooide nog een strike in frame 9 en 10 en op het beslissende moment, in de 11de frame, liet hij het afweten en gooide een 9-spare. Dit zorgde voor een gelijke stand over 10 games van 2399.
Het NBF Wedstrijdreglement moest erop worden nageslagen, maar uiteindelijk werd beslist dat een negende en tiende frame uitsluitsel moest geven wie de titel zou winnen.
Beide frames werden gegooid, maar beide heren gooiden achtereenvolgens twee strikes en 9-spare. Er moest nogmaals een negende en tiende frame gegooid worden. Nu maakte Nico het verschil door te beginnen met twee strikes, Geert Jan kwam niet verder dan twee maal 9-spare en de beslissing was gevallen. Nico Thienpondt mag zich de Nederlands Kampioen 50+ in de A-klasse noemen. Geert Jan van Baest met dezelfde score werd tweede. Achter dit geweld werd Nico van Zuilen met een score van 2286 heel netjes derde.
 
Alle scores zijn hier te vinden.
De finale is door Dutch BowlingTV live vastgelegd en hier (eerste deel) en hier (tweede deel) te zien.